1. 8. 2019 Daniel Ryl

Řepík: Zahraniční soupeři jsou zpestřením

V posledních sezonách patří mezi české hokejisty, kteří mají nejkratší volno. Reprezentační útočník MICHAL ŘEPÍK si dlouhou sezonu protáhl také na letošním světovém šampionátu na Slovensku, po kterém si dopřál krátký odpočinek a připojil se ke Spartě, s níž ho během léta čekají přípravné zápasy proti místním týmům i turnaj v Německu. "Zahraniční soupeři jsou určitě zpestřením. Potkáme kvalitní soupeře z dobrých lig, kteří nás můžou prověřit. Já to jen vítám," přiznává zkušený útočník, který se do Sparty vrátil po roce.

Vzhledem k účasti na mistrovství světa jsi měl, podobně jako v předchozích sezonách, oproti jiným spoluhráčům výrazně kratší volno. Je to v náročné letní přípravě cítit?
Je samozřejmě příjemné, že se člověk dostane na mistrovství světa, ale na druhou stranu není jednoduché se připravovat na delší sezonu. Člověk si nemůže dát zase tak dlouhé volno a musí myslet na přípravu, která běžně začíná v půlce července na ledě. Doufám, že v tom ale nebude žádný problém, máme ještě měsíc a půl přípravy, takže věřím, že budu připravený.

Jako jeden z mnoha máš vlastního kondičního trenéra, takže ses k týmu připojil až na ledě. Vyhovuje ti individuální příprava víc?
Takhle trénuju už od nějakých sedmnácti let, co jsem šel do juniorky v Kanadě. Tam už se i takto mladí hráči připravují sami a do kempu musí přijít připravení. Mně to takhle vyhovuje, jsem na to už zvyklý a věřím svému kondičnímu trenérovi, že je schopný mě připravit na další sezonu. Podle mě to není na škodu, přece jen spolu strávíme v kabině nějakých deset měsíců, takže není od věci si od sebe trošku odpočinout. Byl bych jen pro, aby si to i další kluby vzaly za své a důvěřovaly hráčům, že se dokážou připravit sami.

Už se připravujete na ledě, ale jak vůbec suchou letní přípravu snášíš?
Fanoušek letní přípravy úplně nejsem. Říkám si, že se budu těšit do posilovny, až skončím s hokejem. Teď v ní děláme hlavně různé speciální cviky zaměřené na hokej. Neberu to nějak negativně, ale velikánský fanoušek nejsem.

Jsi už dost zkušený. Jak vnímáš příval nových trendů, které se mezi hokejisty objevují každým rokem?
Všechno se vyvíjí. V Americe do toho hodně investují, snaží se přijít na nové metody, které pak někdo přenese i sem do Evropy. Někteří si z toho něco vezmou, někteří ne, ale ve světě je takový trend. Pak už záleží na jedinci, jestli mu to vyhovuje, nebo ne.

Na začátku srpna odstartují přípravné zápasy, ve kterých se utkáte s kvalitními soupeři z Evropy a zavítáte i na turnaj do Německa. Vnímáš to jako zpestření?
Zpestření to určitě je. Celou sezonu hrajeme proti stejným týmům, které známe. V přípravě potkáme kvalitní soupeře z dobrých lig, kteří nás můžou prověřit. Já to jen vítám. Může nám to navíc pomoct, protože spousta kluků tady netrénovala, takže to bude trošku teambuilding. Program je dost nahuštěný, ale jak se říká, budeme spolu snídat, obědvat, večeřet, takže to může stmelit partu, abychom se úplně poznali. Většina kluků se samozřejmě zná, ale tohle nám může pomoci dát dohromady dobrou partu, což se projeví i na ledě.

9
Spartu čeká během léta devět přípravných zápasů, z toho pět jich odehraje proti zahraničním soupeřům.

Poprvé v české extralize budeš hrát pod zahraničním trenérem. Z ciziny jsi na to zvyklý, ale není to přece jen trošku nezvyk?
Určitě je to jiné, že hrajeme v české extralize se zahraničním trenérem, ale pro mě už je to taková rutina. Na angličtinu jsem zvyklý, takže v tom problém nevidím.

Když ses do Sparty v předešlých letech vracel, pokaždé to bylo v závěru sezony, kdy se pod velkým tlakem bojovalo o play-off. Vnímáš pozitivněji, že teď s týmem začínáš od nuly?
Je to lepší. Jsou tam přípravné zápasy, ve kterých se dá všechno sehrát se spoluhráči, a začátek sezony je před námi. Doufám, že do ní vstoupíme dobře. Když jsem se vracel, bývaly tu problémy, hrálo se kolem desítky a byl tu tlak, tím pádem tu nebyla tak dobrá atmosféra. Nebylo to jednoduché ani pro mě. Musíme hlavně chytit začátek sezony a odstartovat ji dobře.

V týmu přibyly přes léto výrazné zkušenosti, může to v těchto klíčových a těžkých fázích soutěže pomoct?
Nově příchozí hráči jsou tady kvalitní a zkušení. Doufám, že pomůžeme klukům, kteří tu byli v předešlých sezonách. Hráči na papíře ale žádný výsledek neudělají. Musíme utvořit dobrou partu, tahat za jeden provaz, aby to bylo vidět na ledě a v kabině. Věřím, že ta síla kádru je taková, abychom hráli nahoře.

A co osobní cíle?
Nebudu tu říkat nějaký počet gólů, ale moc dobře vím, proč tady jsem. Body a góly se ode mě budou očekávat, nezříkám se toho. Naopak to mám rád, když jsem trošku pod tlakem. Chci dělat body a zvednout produktivitu týmu.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek