12. 4. 2020 Daniel Ryl

Pech: Věřím, že se vše brzo vrátí do normálu

Útočník Lukáš Pech byl už počtvrté za sebou nejproduktivnějším sparťanem, když v kompletních 52 zápasech nasbíral 39 bodů za 11 gólů a 28 asistencí. "Každého mrzí, že sezona skončila tak brzo. Já teď alespoň mohu trávit více času s dětmi," říká.

Jak s početnou rodinou zvládáte aktuální situaci a nouzový stav?
Každý den je jiný. Jsme s dětmi doma, chodíme na zahradu, ale samozřejmě je to i na hlavu. Děti občas zlobí, občas jsou hodní a někdy mě vytočí. Pořád jsou to ale jenom děti, my jsme nebyli jiní. Beru to s rezervou, ale vymýšlet pro ně program je náročné. Když si chceme zahrát člověče, tak o to moc zájem nemají. (usmívá se) Je nepříjemné, že s nimi nemůžeme někam na výlet, ale výlety jsou v tuto chvíli druhořadé. Velikonoce si užijeme tentokrát doma, všichni bychom měli respektovat aktuální pravidla.

Během sezony si děti tolik neužiješ, je to alespoň malé pozitivum na aktuální situaci?
Já jsem se vždycky po sezoně snažil být s dětmi, takže jsem si je užil i tak. Jsme spolu celý den, občas koukám, jaký kdo je a jak se kdo chová v určitých situacích. Vidím, kdo je kliďas a kdo nervák. To je hezké, protože člověk poznává svoje děti a sleduje, jak rostou.


V základní části uplynulé sezony jste skončili na třetím místě, vybojovali Ligu mistrů a nastříleli dost gólů. Vnímáš uplynulý ročník za povedený?
Sezonu můžeme brát z více úhlů pohledu. Na začátku jsme udělali dvě výborné série, po kterých jsme soupeřům odskočili. I když jsme někdy tahali za kratší konec a byli horším týmem, měli jsme sílu zápasy otočit. Výborně nám zachytali oba brankáři, kteří nás pravidelně drželi a měli jsme i sílu do útoku. Hráli jsme víceméně slušně, přestože to nebyl hokej na krásu. Nehráli jsme hezký hokej, ale měli jsme výsledky a v týmu byla pohoda.

A pak přišel lednový útlum.
Přesně tak. V lednu jsme se začali trápit, neměli jsme tolik štěstí a každý do toho nedal tolik, co měl. Bohužel jsme přišli o první místo, herně se trápili a prohráli čtyřikrát v řadě. Následně se změnil trenér a nastolila se nová taktika. Každý se chtěl novým trenérům ukázat a projevila se i síla mužstva. Velkou roli hraje hlava hráče, protože když si věří na puku a je sebevědomý, dokáže výborné věci. Každý z nás dal do tréninků maximum a zápasy měly kvalitu. Škoda, že nebyla příležitost to potvrdit v play-off, ale v aktuální situaci je nejdůležitější zdraví. Celkově hodnotím předešlou sezonu jako úspěšnou tak ze 70 procent.

Mrzí tě předčasný konec sezony o to víc, když vaše forma s blížícím se play-off rostla?
Každého to mrzí, ale musíme si uvědomit, že je ve světě jiná situace. My tohle bohužel neovlivníme. Držíme palce nemocným, abychom nynější situaci přečkali ve zdraví a brzy se zase sešli na hokeji, v divadlech, kinech i na koncertech. Těšíme se, až se potkáme na ulici a beze strachu si podáme ruce. Je to těžké pro nás i pro jiné lidi. Doufám, že se všechno brzy vrátí do normálu.

ZBYTEK ROZHOVORU S LUKÁŠEM PECHEM NALEZNETE V SEZONNÍ ROČENCE, KTERÁ BUDE K DISPOZICI NA KONCI DUBNA.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila