18. 10. 2019 Kateřina Eisová

Krupp: Pořád je spousta prostoru na zlepšení

Deset odehraných utkání, sedm vítězství a z toho pět v řadě. To je momentální bilance Sparty. Po šňůře venkovních zápasů se naši hokejisté vrátili domů, kde dokázali udržet nedobytnost domácí O2 areny výhrou nad Litvínovem. Trenér UWE KRUPP poté zhodnotil dosavadní průběh sezony a výkony týmu. „Jsme ambiciózní, chceme vyhrávat. Rozhodně nechceme skončit na desátém místě.“

Momentálně jedeme na vítězné vlně. Jaká je nálada v týmu?
Naše výsledky jsou solidní. Ne všechny zápasy byly povedené, ale v závěru jsme získali důležité body. Tým na ledě odvádí dobrou práci a vyhráváme, ale pořád je tu spoustu prostoru ke zlepšení.

Po zápase s Litvínovem jste řekl, že nejste spokojený s tím, jak hráči řeší některé situace. Můžete to nějak rozvést?
Chceme hrát konzistentně. Máme hrací plán, který chceme dodržet za jakékoliv situace. To je podle mě složité pro každý tým. Když se zpětně podívám na posledních deset zápasů, v každém jsme měli úsek, kde jsme hráli dobře, a pak jsme z nějakého důvodu přestali hrát. Pracujeme na tom každý trénink a stále se snažíme zlepšovat.

Nebyli jsme v této situaci i minulý rok? Změnilo se něco?
Prostředí v týmech je velmi živelné. Vyřešíte problém, který jste měli před dvěma týdny, a najednou se vyskytne nový. Myslím, že kdybych měl porovnat minulou sezonu s touhle, tak řeknu, že hlavní rozdíl udělal počet zraněných hráčů. Každý extraligový tým, který je zdravý, bude hrát dobrý hokej. Teď naštěstí nemáme moc zranění, máme jich pár, ale s tím se dá pracovat. Jakmile se dostanete na šest nebo sedm zraněných, můžete dojít na situaci, ve které jsme byli minulý rok.

Nebyla ztráta Kvapila a Piskáčka v prvním zápasu trochu šokující začátek?
Marek bude pravděpodobně mimo ještě tři měsíce. Jedná se o unikátní zranění, se kterým se nesetkáváme tak často. Jestli je to šok? Myslím si, že s nimi v sestavě jsme lepší tým, ale zatím jsme hráli dobře i bez nich. Samozřejmě se jedná o rozdílové hráče, oba dva jsou pro nás velkým přínosem.

Co Daniel Přibyl?
Chodí na led, všechny zprávy, které o něm dostáváme, jsou, že se pomalu zlepšuje. Bude to dlouhý proces, musíme s tím počítat. U Marka Kvapila je jasné, že bude zpátky za tři měsíce, ale s Danem je to trošku jiné. Je v dobrých rukou a chodí na led skoro každý den. Nedokážeme ale přesně říct, kdy se vrátí do hry.

Jste spokojený s gólmany?
Ano! Když jsme minulý rok přivedli Jakuba Sedláčka, věděli jsme, že hodně posilujeme pozici vedle Matěje Machovského a je pro nás velmi platným hráčem. Je to hodný kluk, skvěle se připravuje a je stabilní ve svých výkonech. Když hraje, dává nám možnost vyhrávat.

Sparta je stále jedním z nejvylučovanějších týmů v extralize. Proč tomu tak je?
Nemyslím si, že bychom byli nedisciplinovaní. Jako trenér nechcete vidět moc vyloučení v útočném pásmu, to se snažíme omezit, ale nemyslím si, že jsme prohráli nějaký zápas kvůli nedisciplinovanosti, jako tomu bylo minulou sezonu.

Odehráli jste tři domácí zápasy, ale dva z nich až v prodloužení. Čím to bylo?
Myslím si, že na malém ledě hrajeme dobře, to není jeden z faktorů. Ztráta bodů byla spíše zaviněna tím, že jsme nehráli podle našeho herního plánu, jak jsem už zmiňoval. Když dáte sedm gólů Plzni, měli byste získat plný počet bodů. Když se tak nestane, něco nebylo podle plánu. Někdo udělá chybu nebo dostanete smolný gól, ale jako trenér spíše koukám na konzistentnost výkonu a na to, jestli hrajeme dobře.

Cítíte se více pod tlakem než minulou sezonu?
Necítím. Říkal jsem to na začátku sezony – minulý rok bylo pro mě a tým všechno nové, navzájem jsme se poznávali. Na to už se ale letos nemůžeme vymlouvat, je čas jít do práce. Jsme ambiciózní, chceme vyhrávat. Rozhodně nechceme skončit na desátém místě.

Jste spokojený s rozvrhem zápasů?
Je to těžké, protože v našem rozvrhu není řád. Když hrajete pravidelně dva nebo tři zápasy týdně, utvoří se rutina, v níž je jednodušší hrát. Teď máme zápasy rozházené, musíme tomu přizpůsobit trénink a určit, kdy můžeme hráčům dát volno a kdy musíme zabrat. Nemáme nad tím ale kontrolu, prostě s tím musíme pracovat a vytěžit z toho to nejlepší.

Jak hodnotíte výkon obrany?
Občas tam jsou nějaké chyby, ale není to nic, co by nedělaly všechny týmy. Nedáme sedm gólů, protože nám bůh dal dar, ale protože někdo v protějším týmu udělal chybu. Úlohou obránců je rozdávat dobré přihrávky, ale musí mít komu přihrát. V případě, že útočníci nejsou k dispozici, jsou obsazení nebo nejsou v dobré pozici, nemají pak moc na výběr.

Jak chcete, aby naši obránci hráli?
Myslím si, že obráncovou první volbou by měla vždy být přihrávka. Jestli mohou přímo přihrát, ať přihrají. Pokud mohou přihrát dopředu místo laterálně, tím líp, ale pokud jsou jim obě tyto možnosti odebrány, musí vyvolat závod o puk. Musí puk podržet, co nejdéle mohou, ale jakmile nemohou jinak, musí umístit puk tak, aby se o něj útočníci mohli poprat.

Jak jste zatím spokojený s Davidem Tomáškem?
Začal dobře, odvedl solidní výkon. Proti Litvínovu nehrála jeho formace tak dobře, jak umí, ale odvádí pro tým spoustu práce. Jsou dobří v oslabení a jsou energičtí. Smejkal, on a Rousek pro nás budou velkým přínosem, líbí se mi.

Co ostatní posily? Minulý rok jsme měli mladý tým. Přinesli Růžička a Řepík zkušenosti, které tým potřeboval?
Řepík je zatím skvělým přínosem. Je rychlý a je dobrý lídr. Vždy trénuje naplno. Růžička je chytrý hráč. Je silný, chodí před branku, má dobrou střelu. Potřebuje vedle sebe hráče, kteří jsou rychlí a kterým může rozdávat přihrávky. Oba dva se mi líbí a jsou pro nás velmi důležití. To stejné platí pro Matúše Sukeľa. Pořád je velmi mladý, roste do své role a momentálně hraje dobře. Je to hráč, který se bude zlepšovat s postupem času. Moc se mi líbí, je dříč a dobře se připravuje. Adam Polášek chce mít hodně zodpovědnosti. Protože se do Sparty vrací, tak od něj lidé hodně očekávají, je to náš obránce číslo jedna. Dostává hodně prostoru na ledě, momentálně se jeho minuty snažíme rozdělit tak, aby nám co nejvíce pomáhal v obranném pásmu, což je aspekt, ve kterém vyniká. Máme spoustu obránců, kteří jsou dobří na puku, ale potřebujeme stabilitu vzadu a nějaké hráče, kteří se pyšní svou obrannou činností. On a Tomáš Dvořák jsou jasně našimi klíčovými hráči v této roli a myslím si, že ji oba odvádí dobře.

Podařilo se už stanovit elitní útočnou formaci?
Nekoukám se na to takhle. Mám čtyři formace a každá má jinou roli. Od Pechova útoku očekávám něco jiného než od Tomáškova. Spíše je dělím podle stylu hry než podle pořadí. Když vedeme 3:1 a zbývá deset minut do konce, potřebujeme nasadit hráče, kteří jsou dobří v obraně a dokážou soupeře udržet, což zrovna nemusí být Pechova nebo Tomáškova formace, ale bude to Sukeľova s Rouskem, Buchtelem nebo Dočekalem. Každý má jinou roli a nijak je neřadím, nemáme tu jednu formaci, na kterou bychom nejvíce spoléhali. Nemyslím si, že spoléhat se na tři hráče, aby odvedli všechnu těžkou práci, je dobrá strategie.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek