6. 9. 2019 Petr Pavlík

Kapitán Řepík: Mozkem naší lajny bude Kvápa

V létě přišel jako jeden z lídrů, jehož slovo bude mít v kabině velkou váhu. MICHAL ŘEPÍK, který nechal za sebou angažmá v zahraničí, se vydává za další velkou výzvou. Dnes byl oficiálně představen jako nový kapitán sparťanského mužstva, které už příští týden čeká křest ohněm v domácím zápase s Plzní. "Chci být platným hráčem na ledě i v kabině. Rozhodně se nebojím říct klukům pár slovíček, když to bude potřeba," říká o své roli třicetiletý rodák z Vlašimi.

Máš za sebou třetí comeback do mateřského klubu. Jak se cítíš po návratu ze zahraničí?
Dobře. Jsem tady poprvé po dvou letech s týmem od začátku. Máme za sebou dlouhou přípravu, která byla pro všechny velmi náročná a dobře zorganizovaná. S klukama jsme se snažili dát dohromady jak herně, tak i v kabině, kde doufám, vytvoříme silnou partu. Věřím, že v přípravě jsme se stačili dost sehrát na to, abychom byli za týden ve čtvrtek připraveni na start sezony.

Už jsi naznačil, že ve Spartě začínáš sezonu společně s celým mužstvem. Bereš to jako výhodu?
Záleží, jak bude sezona probíhat. V minulých letech tým bojoval o šesté až desáté místo. Nebylo to jednoduchý. Určitě je ale lepší, když můžu být s klukama už od začátku přípravy. Je super být součástí party, která se tu přes léto vytvořila. Z tohoto důvodu je to určitě výhoda.

V týmu budeš jedním z lídrů, kteří se budou starat o produktivitu a řád v kabině. Vnímáš na sobě větší tíhu zodpovědnosti?
Na tuhle roli jsem už zvyklý. Chci pomoct týmu směrem dopředu a snažit se být tím opravdovým lídrem. Musím se snažit na ledě předvádět ty nejlepší výkony, které ode mě trenéři očekávají. V týmu máme několik tahounů, což je jedině dobře. Chceme prostě Spartu dostat zpátky tam, kam patří.

Nejsi hráčem, který by byl na hraně sestavy. Přesto, jak vnímáš konkurenci, která je tady opravdu velká?
Určitě to není nic špatného, naopak ku prospěchu věci. Ať chceme nebo ne, nějaká zranění v sezoně asi přijdou. Někomu se zase třeba nemusí dařit a trenér to může promíchat. Že na nás bude tlak? …. myslím si, že jak my, tak i trenér to takhle vnímáme. Když nebudeme mít výkony, bude nás šoupat sestavou dolů. Doufám, že k tomu nedojde. Myslím si, že konkurence může ještě víc pomoct úspěchu, který tady chceme všichni udělat.

Cesta základní částí bývá dlouhá a obvykle hodně trnitá. Co bude pro první zápasy klíčové?
Nejdůležitější pro nás bude začátek, protože nechceme honit body na poslední chvíli. V prvních kolech hrajeme proti silnějším soupeřům, ale to je los. Musíme se soustředit sami na sebe, abychom vstup do soutěže zvládli. Jde taky samozřejmě o to, aby se nám výsledkově i herně dařilo.

Nové vedení i sportovní úsek klubu v příští sezoně nastolilo jen ty nejvyšší ambice...
Věřím, že máme silný tým. Vedení odvedlo dobrou práci, mančaft dobře posílil. Doufám, že všichni z klubu potáhneme za jeden provaz tak, jak by to mělo být. Chceme sbírat body už od začátku, nechceme se dostávat pod ještě větší tlak, protože ten na Spartě vždycky je a bude, ještě navíc po těch posledních sezonách. Já věřím, že v kabině jsme dobrá parta a že jsme v létě dobře potrénovali.

Se Spartou se každoročně automaticky počítá s její účastí v play off. Myslíš, že i s ohledem na kvalitu kádru budou od nás daleko větší očekávání?
Důležité bude, abychom si v průběhu základní části připravili dobrou pozici pro play off. Chceme se umístit do čtvrtého místa, abychom začínali doma. Všichni ale dobře víme, že potom je to úplně jiná soutěž. My se musíme nejdřív soustředit na základní část, co bude pak, to zatím nikdo neví.

Nejenom, že ses vrátil do klubu, který tě vychoval pro velký hokej, ale navíc ho v příští sezoně povedeš z pozice nového kapitána. Cítíš zadostiučinění?
Být kapitánem je pro mě obrovská čest, navíc ještě v tak slavném klubu, jako je Sparta. Moc se na tuto roli těším. Zase na druhou stranu si to snažím moc nepřipouštět. Budu se opakovat, sešla se tu opravdu silná skupina lídrů, takže myslím a zároveň věřím, že si budeme navzájem pomáhat.

Jaký budeš kapitán?
Uvidíme. (usmívá se) Samozřejmě chci být platným hráčem na ledě i v kabině. Rozhodně se nebojím říct klukům pár slovíček, když to bude potřeba. Nechci ale na ně moc křičet, spíše bych chtěl klukům něco poradit nebo si vyříkat. V sezoně samozřejmě mohou nastat situace, kdy bude potřeba občas trochu zvýšit hlas. Myslím si, že to je tak u každého kapitána, který vede tým do zápasu.

V přípravných zápasech jsi byl součástí úderného tria ve složení Řepík – Růžička – Kvapil. Vyhověli jste si?
Odehráli jsme spolu asi šest přáteláků a zatím dobrý. Mozkem naší lajny bude asi Kvápa, přes kterého to bude chodit. Doufám, že nám to v sezoně bude fungovat. V přípravě jsme nějaké góly už dali. V extralize bude tempo trochu jiné, jelikož v přípravě nehrají tak často ti nejlepší hráči ze svých týmů. Uvidíme v prvních zápasech, jak to bude vypadat. Věřím, že by to mohlo fungovat a že budeme dávat co nejvíc gólů a samozřejmě tím pomáhat Spartě.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek