17. 1. 2018 HC Sparta

Buchtele: Budu připraven v pátek nastoupit

Je to jeho druhý návrat do Sparty z Kontinentální hokejové ligy. V minulé extraligové sezoně přišel z Jekatěrinburgu vypomoci v závěru základní části a pro následné play off. Nyní se přesouvá JAN BUCHTELE do známého prostředí na startu poslední čtvrtiny dlouhodobé soutěže a ve Spartě by měl působit i v dalších sezonách. Podepsal totiž s pražským klubem dlouhodobý kontrakt. „Viděl jsem to pro sebe jako nejlepší východisko v aktuální situaci. Po dvou lapáliích v KHL už mi dobrodružství stačilo a jsem rád, že se vracím do Sparty,“ říká Buchtele.

Jak přesně byste popsal zmíněné lapálie?
Nerad bych to dopodrobna rozebíral, ale prostě jsem se neprosadil v KHL tak, jak jsem si představoval. Ať už první rok v Jekatěrinburgu vinou zranění, anebo v této sezoně ve Slovanu, kde jsem měl trochu jinou představu o svém herním vytížení.

Jak byste tedy zhodnotil své angažmá ve Slovanu Bratislava, odkud se do Sparty vracíte po zhruba půl roce?
Tým se skládal na poslední chvíli, a když jsem přicházel a probíhala příprava, tým vypadal jinak, než pak v sezoně. Výrazně se změnil a průběžně dále obměňoval. To určitě mělo vliv na výsledky mužstva, které nebyly dobré. Úplně se nám nedařilo a proběhla i výměna trenéra. Náš cíl se postupem času začal stále více a více vzdalovat.

Tím cílem byl patrně postup do play off. Je to tak?
Jasně, play off byl náš cíl. A jelikož jsme nějaký čas už neměli šanci na postup, tak jsem vděčný Slovanu Bratislava, že mi umožnil odejít v této fázi sezony.

Přicházíte ve chvíli, kdy zbývá do konce základní části dvanáct utkání a Sparta se pohybuje na příčkách zaručujících předkolo play off…
Spartu jsem samozřejmě sledoval celou sezonu, protože pořád je to pro mě můj domácí klub. Když se začalo vážněji řešit, že by mě Slovan mohl pustit a jednání se Spartou pokročila, pochopitelně jsem se začal o dění v týmu zajímat ještě podrobněji.

Sledoval jste tedy přímo i zápasy Sparty?
Ano, posledních několik utkání jsem viděl prostřednictvím online vysílání na internetu, takže se dá říct, že přehled o aktuální situaci mám velmi dobrý.

Jak se na dosavadní počínání Sparty v této sezoně díváte?
Samozřejmě to není ideální, to asi víme všichni. Sparta se nenachází v tabulce tam, kde by chtěla být a kam patří. Nikdo z týmu a našich fanoušků nechce Spartu vidět tam, kde je. Ale ještě je ve hře dost bodů a musíme být pozitivní. Navíc co jsem viděl na videu z některých záběrů, tak chodí hodně lidí a na zápasech je parádní atmosféra. Viděl jsem třeba o Vánocích zápas s Brnem, který byl perfektní, nebo poslední utkání s Hradcem Králové v úterý, takže vím, že mužstvo má svou sílu a umí vyhrávat. Vzhledem k situaci v tabulce je jasné, že všechny zápasy do konce základní části už pro nás budou obrovsky důležité a musíme sbírat body v každém utkání. Odstup na šesté místo a jisté čtvrtfinále není tak velký a určitě je reálné se na něj vyškrábat.

Když se vrátíme ještě o nějaký čas zpět, jak vůbec probíhala jednání o vašem návratu?
Asi není žádným tajemstvím, že mě oslovily i další kluby z extraligy. Hledali jsme s agenty i variantu, jak dohrát sezonu jinde v Evropě, ale návrat do známého prostředí jsem nakonec viděl jako nejlepší volbu. Ty dva roky v KHL mně obohatily o strašně moc zkušeností sportovních i životních, ale v tuhle chvíli mám pocit, že by bylo dobré být v prostředí, kde se mi dařilo a kde cítím, že mám dobré hokejové zázemí.

Ty dva roky v KHL mně obohatily o strašně moc zkušeností sportovních i životních, ale v tuhle chvíli mám pocit, že by bylo dobré být v prostředí, kde se mi dařilo a kde cítím, že mám dobré hokejové zázemí.
Jan Buchtele

I to je důvod, proč jste podepsal ve Spartě dlouhodobý kontrakt?
Samozřejmě. Když jsem přišel z Pardubic ve dvaadvaceti, strávil jsem tu tři vydařené ročníky a právě díky Spartě jsem měl možnost jít do zahraničí. Jak jsem už ale řekl, ty dvě sezony venku byly zatím dostačujícím dobrodružstvím a jsem rád, že v tuhle chvíli mám určitou jistotu ve své kariéře. Věřím, že i vedení Sparty to cítí stejně.

Jaká tedy bude vaše role v týmu ve chvíli, kdy se blíží vrchol sezony?
To ještě přesně nevím, s trenéry jsem zatím o tomhle tématu podrobněji nemluvil. S většinou hráčů v mužstvu jsem ale hrál buďto na konci minulé sezony, nebo ještě před odchodem do Jekatěrinburku, takže věřím, že do mužstva zapadnu okamžitě. Trenéři určitě mají představy o mém využití a já se budu snažit plnit jejich pokyny a hrát svou hru, jak nejlépe dovedu.

Kdy se připojíte k mužstvu?
Přijel jsem do Prahy v úterý v noci a hned dneska jdu po pár dnech na led. Pokud trenéři budou chtít, měl bych být v pátek připraven do zápasu.

Jaké jsou vaše cíle po návratu do Sparty?
Určitě je na prvním místě pomoci mužstvu umístit se v tabulce na co nejlepší výchozí pozici pro play off. A pak se může stát cokoliv. Nikde není napsané, že tým z horší pozice nemůže vyřadit lídra. Co se týče dlouhodobějších cílů, rád bych se ve Spartě zase zabydlel a měl pevnou pozici. A nebudu skrývat, že mým cílem je i návrat do reprezentace.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek