7. 11. 2020 | Martina Nová

SPA – PCE 7:1 – Vítězný návrat proti Pardubicím

5., sobota 7. 11. 2020
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Machovský – Němeček, Košťálek, Pavelka, Piskáček (A), Dvořák, Jandus, Jeřábek – Rousek, Horák, Řepík (C) – Říčka, Sukel‘, Tomášek – Buchtele, Pech (A), Kudrna – Zikmund, Vitouch, Forman.
Pardubice: Klouček – Kolář (A), Nakládal (C), Mikuš, Zdráhal, Zakharchuk, Holland, Vála – Mandát (A), Kousal, Tybor – Paulovič, Poulíček, Svačina – Blümel, Claireaux, Kusý – Kratochvíl, Anděl, Machač.
Branky a nahrávky: 23. Kudrna (Pech, Buchtele), 29. Buchtele (Pech, Forman), 34. Vitouch, 35. Kudrna (Pech, Košťálek), 42. Říčka (Pavelka), 47. Zikmund, 54. Říčka (Tomášek, Jandus) – 26. Paulovič (Svačina, Poulíček). Rozhodčí: Úlehla, Hejduk – Frodl, Komárek. Vyloučení: 3:2. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 27:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 7:1. Nejlepší hráči utkání: Lukáš Pech - Matej Paulovič.
Sparta první utkání po nucené přestávce zvládla na výbornou! Svěřenci Miloslava Hořavy a Josefa Jandače zrychlili po úvodní ospalé třetině gólové obrátky a šli do vedení o tři góly. Ve druhém dějství odstoupil po zásahu pukem Lukáš Pech, ale utkání dohrál a byl u toho, když sparťané před prázdnými tribunami přidali další tři góly, díky kterým zvítězili jednoznačně 7:1.

Fotogalerie

Komentář

Za zvuků nahrávek fandění sparťanského kotle se rozběhl v pražské O2 areně znovu extraligový hokej. Domácí zahájili duel s pukem na hokejce a v prvních minutách byli aktivnějším celkem. Postupně se však ke slovu dostali hosté z Pardubic a na pozoru se musel mít Machovský.

I když bylo tempo hry klidnější, Klouček musel zasahovat proti několika gólovým šancím Sparty, nejprve čelil souhře Formana s Buchtelem, poté zneškodnil dorážku Kudrny, a ještě při něm stála tyčka při Dvořákově dělovce. O slovo se Pardubice zahlásily koncem úvodní třetiny, kdy Kousal otestoval Machovského. Poté byl ještě důrazný u branky Poulíček, jenže místo kotouče skončil v brance sám.


Do druhého dějství vstoupili Východočeši vyloučením a k vidění byla první početní výhoda v zápase. Domácí toho rychle využili, Pech našel Andreje Kudrnu číhajícího před brankou a ten přesně nasměroval puk za záda Kloučka – 1:0. Nedlouho poté otestoval Kloučkovu pozornost Horák, který vystřelil z bekhendu.

Ve 25. minutě si přesilovku vyzkoušelo Dynamo, když na trestnou usedl Piskáček. Ani hosté nepohrdli šancí a úspěšně vyrovnali, Machovský se ze všech sil snažil i zcela roztažený zabránit průniku puku za modrou čáru, ale Matěj Paulovič šel dravě po skotačivém puku i ve zmatku a zasunul ho do sítě – 1:1. Sparta se tím však nenechala rozhodit a v útočném pásmu rozebrala pardubickou pětku. Rychlými přihrávkami se kotouč dostal k Janu Buchtelemu, který měl dostatek prostoru na přesnou trefu z mezikruží k levé tyčce – 2:1.

Při druhém Piskáčkově trestu se domácí ubránili a již během hry pět na pět Pražané potřetí udeřili. Mezi úspěšné střelce se zapsal junior David Vitouch trefou k bližší tyči – 3:1. Štěstí a zároveň smůla. Tak by se dal krátce popsat čtvrtý gól Sparty. Andrej Kudrna se uvolnil v přesilovce do mezikruží, kam mu poslal přihrávku Lukáš Pech. Prvně jmenovaný sice zvýšil vedení, jenže Pecha trefil puk a při gólových oslavách se s bolestivou grimasou držel za koleno. S pomocí doktora Singera a jednoho z kustodů se trojnásobný gólový asistent v zápase odebral předčasně do kabin.


Naprosto neskutečnou trefou odstartoval třetí dvacetiminutovku Robert Říčka, tento sparťan z vrcholu pravého kruhu střelou zápěstím s milimetrovou přesnosti poslal kotouč pod břevno a rozezněl v O2 areně „Pátou“ – 5:1. Pardubice to po pátém inkasování neustály a přišla chyba za vlastní brankou, která vzešla v šestý gól domácích. Ve 47. minutě šance využil nehlídaný Ladislav Zikmund a zvýšil už na 6:1.

Snížit manko se hostům nepodařilo ani v přesilovce, naopak svůj náskok ještě zvýšili Pražané. Podruhé v zápase se prosadil Robert Říčka, který ušel pozornosti pardubickým hráčům a z mezikruží překonal Kloučka – 7:1. Dynamo v koncovce bylo kousíček od druhého gólu, nicméně kotouč z hole Tybora se odrazil od tyčky. Sparta tak zaznamenala při svém prvním utkání po pauze vysoké vítězství 7:1.


Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): „Bylo to utkání po měsíci, hráči si potřebovali zvyknout na zápasové tempo. Věřím, že to bude čím dál lepší. S výsledkem jsme samozřejmě spokojeni. Zápas se zlomil po třetím, čtvrtém gólu. Jsme rádi, že jsme se vrátili na led, i když to bylo bez fanoušků, ale na to si budeme muset zvyknout."

Michal Mikeska (HC Dynamo Pardubice): „Návrat extraligy nám hodně zhořkl, k tomu nemá cenu nic dodávat. Oba týmy hrály po velké době, na to se nedá vymlouvat. Zápas rozhodly hrubé chyby a hlavně individuální nedodržování systému. Potřebujeme, aby útočníci pomáhali obráncům směrem dozadu. Loňský rok, když už jsme hráli dobře, vše vycházelo z perfektní práce celých pětek směrem dozadu. Budeme si muset sednout na video, udělat rozbor a individuálně si s hráči promluvit. Mrzí mě, že v tom celý tým nechal Milana Kloučka. Rozhodně si nezasloužil dostat sedm branek."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila